Nieuws

 • Geslaagde opening van de expositie op zaterdag 4 augustus 2018!
  Alle schilderijen, twee beeldjes plus een Delfs Blauw bordje hebben een mooi plekje gekregen in de Oude School, naast de Toren. Naast recent geschilderde werken die aangekocht kunnen worden, tonen we ook een aantal schilderijen die we in bruikleen hebben gekregen. Na een kort woordje van voorzitter Jan Trap heeft oud burgemeester Ton Jansen het openingswoord gevoerd. Hij sprak van zijn binding met de Dikke Toren omdat tijdens zijn bewind, de gemeente erg veel inspanningen heeft geleverd om de restauratie van de Toren geregeld te krijgen. Dit heeft uiteindelijk eind vorige eeuw haar beslag gekregen.
  Daarna is voor de genodigden de deur van de expositie open gezet. Er waren veel enthousiaste reacties en de eerste werken zijn al verkocht. Een deel van de verkoopprijs komt ten goede aan de Dikke Toren.
  De expositie is gratis te bezoeken elke zondagmiddag van 5 augustus t/m het Open Monumentenweekend van 8 en 9 september a.s. Natuurlijk is dan ook de Dikke Toren geopend en de naastgelegen stokerij.
 • Uit het Nieuwsblad Geldermalsen van 19 juli 2018

             dav

 • Willem den Ouden, Torenwachter voor het Leven!
  Zondag 18 maart 2018, op zijn 90e verjaardag,  is bestuurslid van de Stichting Willem den Ouden  gehuldigd. Als één van de grondleggers van het behoud en de openstelling van de Dikke Toren, heeft hij namens het bestuur en de vrijwilligers de eretitel “Torenwachter voor het leven” gekregen. De oorkonde is hem door een afvaardiging van het bestuur uitgereikt. Bij deze titel hoort ook een bronzen beeldje van de Dikke Toren. Het door kunstenaar Gerrie van der Velden gemaakte  beeldje zal  binnenkort aan Willem overhandigd worden.
  willem 90 (2) willem 90 (1) willem 90 (3)

 

 

 

 

 

 

 
klok nw

 • Sinds 22 februari 2018 is de Dikke Toren (eindelijk) weer prachtig verlicht. Ook de schijnwerpers op de begraafplaats stralen weer. En op 7 maart j.l. heeft de gemeente de verlichtingselementen van de wijzers en de moederklok van de Dikke Toren laten vernieuwen. De Dikke Toren staat er dus weer als nieuw bij! Maar… Bij de vervanging van de moederklok is het luidschema van de klok opnieuw ingesteld. Tevens is de moederklok nu afgeschermd en kunnen wij hem niet meer zelf aanpassen. Omdat ons klachten bereikten van inwoners over het ’s nachts luiden van de klok, hebben wij inmiddels aan de gemeente gevraagd het luidschema in de moederklok te laten aanpassen naar de situatie zoals die was voor de vervanging. We hopen dat dit snel geregeld zal worden.
 • NLDoet in de Toren was op zaterdag 10 maart 2018 weer een groot succes! Met veel vrijwilligers is er erg hard gewerkt. De Toren kan weer open voor publiek. We zien u graag op Tweede Paasdag. Alle vrijwilligers heel erg bedankt voor jullie inzet en gezelligheid!
 • Vrijdag 8 september bezochten 45 leerlingen van groep 7/8 van De Rietschoof uit Opijnen en de Westerbeek van Eertenschool uit Varik de Dikke Toren.
  open monumenten klassendag 2017 krant
 • Vanaf zondag 20 augustus staan twee historische uurwerken in de schijnwerpers. Vanaf heden zijn ze werkend te bewonderen!

fotouurwerk2017 Mechanisch uurwerk1Mechanisch uurwerk2

 • Weet wat je ziet als je bovenop de Dikke Toren staat! Als je bovenop staat, is het vaak lastig om je te oriënteren. “Waar zie ik de Bommelse Brug” en “welke kerktoren is dit?”. Om het voor alle bezoekers wat gemakkelijker te maken, hebben we een fraai bord ontwikkeld én stickers geplakt op alle hoeken van de torentrans. Nu weet je meteen wat je in de verte ziet!

F6F13E4B-35FF-48EE-B175-19FFC26A3758wegwijsbord

 • Euphonia in actie: Ondanks de kou en de wind zorgden zij voor een zonnig accent op deze bevrijdingsdag! En met toch nog 60 bezoekers op de Dikke Toren zijn we heel tevreden!

euphonia3 euphonia2 euphonia1 euphonia     vlag publiek     broodjes     para

 

 • 5 Mei is een mooie dag om de Dikke Toren te bezoeken. Om 15 uur is er een bijzonder concert vanaf de torentrans op 35 meter hoogte door Euphonia uit Ophemert.

 • vrijwilligers-duim-omhoog-2NLDoet in de Toren was een groot succes! Met 10 mensen is er erg hard gewerkt. Zie hieronder voor de foto’s.
  De Toren kan weer open voor publiek. We zien u graag op Tweede Paasdag.

Alle vrijwilligers heel erg bedankt voor jullie inzet en gezelligheid!

 

 

 

 • De Dikke Toren in Varik doet mee aan NL DOET. We zijn daarvoor op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen op zaterdag 11 maart van 10 tot 14 uur. Op deze dag gaan we de Toren en de begraafplaats rondom de Toren opruimen. De Dikke Toren is er dan weer klaar voor bezoekers in het nieuwe seizoen 2017. Het belooft een gezellige ochtend te worden. Natuurlijk is de koffie, thee en de lunch voor onze rekening. Aanmelden graag bij Gerda Verhagen via email pedicuregerda@hetnet.nl of op 0623499841.

dijkverzwaring

 • Hoe gaat de dijk eruit zien bij de Dikke Toren na  de dijkverzwaring? André van de Geijn had een mooi idee voor de verzwaring van de dijk bij de Dikke Toren in Varik. Hij wilde een soort kademuur op hoogte van de huidige dijk met mogelijkheid om daar schotten in te zetten tot nieuwe dijkhoogte, verder een voetgangersgebied voor de Dikke Toren en de huizen ernaast en het veerhuis op hoogte van de oude dijk (van voor 1995), daarop een terras tegen de kademuur. De huidige weg gaat dan buiten langs de kademuur (en indien er niet naar de Waalkant opgehoogd mag worden) beneden langs. Bij hoog water zal die dan afgesloten worden en kan er eventueel over het voetgangersgebied gereden worden. Als er wel aan de buitenkant verhoogd kan worden, dan kan de weg natuurlijk hoger liggen en iets verder van de kademuur. Mensen die op het terras aan de kade zitten kunnen dan over de muur kijken naar de Waal. De Bol met het veer blijft ook goed bereikbaar en zo wordt de Waal ook bij het dorp betrokken. Er kan ook ook een nieuwe afrit komen naar de nieuwe wijk ‘Molenblok’ met daar een extra parkeerplaats. Alex Olzheim  vond het een leuk idee en heeft het uitgewerkt in een digitaal filmpje. Klik op de foto om het filmpje te bekijken

 

 • vrijwilligersmiddag 2017 002 vrijwilligersmiddag 2017 016 vrijwilligersmiddag 2017 005 vrijwilligersmiddag 2017 003Vrijwilligersdag 2017 Zaterdag 28 januari vond  in Zaal Lubberhuizen weer de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats. Met een heerlijke wijnproeverij  verzorgd door Wijngaard “De Kruithof” uit Ophemert was het weer een gezellige boel!

 

 • Vanmiddag, 3 juli, zijn alle prijswinnaars  van de grote fotowedstrijd bekend gemaakt , de prijzen zijn uitgereikt en de foto expositie is offcieel geopend door burgemeester Harry de Vries. Bij de jeugd tot zijn 16 is de eerste prijs voor Lucas Timmerman, de tweede prijs voor de 6 jarige (!) Jayden van Alfen en voor Rick van Honk. Eervolle vermeldingen zijn er voor Amari en Nadiane Appeldoorn. De prijswinnaars voor de categorie 16 jaar en ouder zijn: eerste prijs Sandra Aardema, tweede prijs Alex Olzheim, derde prijs Petra v.d. Geijn. Eervolle vermeldingen voor Ylva Raaff en Wien van Driel. Alle foto’s zijn tot het einde van het seizoen (11 september 2016) te zien in de foto expositie op de eerste verdieping van de toren.

 

 • corry2corry1In De Gelderlander van zaterdag 11 juni heeft een mooi artikel gestaan over ons aller Corry Derksen. Dit was n.a.v. de overhandiging van het bronzen beeldje van de Dikke Toren, als Torenwachter voor het Leven. Bij het artikel stond een mooie foto van fotograaf Raphael Drent. Terwijl zij deze foto aan het voorbereiden waren, maakte Torenvrijwilliger Hans Tevel bijgaande foto’s.
 • IMG_6761
  IMG_67577 juni kwam groep 8 van de Eben Haezerschool uit Waardenburg naar de Dikke Toren fietsen. Zij  werden na een korte inleiding in groepjes uiteen gestuurd om allerlei vragen over de Dikke Toren te beantwoorden. De middag werd besloten met een beker limonade en wat lekkers. Na het bespreken van de antwoorden vertrok de klas weer richting Waardenburg. Het was een hele gezellige en interessante middag!

velddag REC

 • Op 7 mei 2016 zijn de radioamateurs van REC Culemborg weer te gast in de toren. Vanaf 10 uur zijn we open. Voor meer informatie over deze dag Klik hier

 

 

 

fietsen voor de vrijheid logo

 • Op 5 mei doet de Dikke Toren mee aan “Fietsen voor de Vrijheid”.  De Toren is open vanaf 12 uur. Voor een van de antwoorden van de puzzeltocht moet je naar boven klimmen. Kan je meteen een mooie foto maken voor de fotowedstrijd. Inzenden kan nog tot en met 5 juni! Voor meer informatie over de “Tour de Waal” klik hier

 

 

 • Tweede Paasdag, op 28 maart opent de Dikke Toren voor het eerst in 2016 weer haar deuren!
 • Zondag 13 maart 2016 is de Dikke Toren speciaal geopend van 14.00 tot 15.00 uur voor bezoekers aan het Passieconcert in de Historisch Cultureel Centrum Kerk Heesselt.
 • Ook het bestuur en de vrijwilligers werden verrast. Door Dhr. Kuindersma werd ons een prachtig schilderij aangeboden. In het zomerseizoen zal dit schilderij in de Dikke Toren te zien zijn!
  DSC03580

  De heer Kuindersma met het schilderij van de Dikke Toren

  De foto’s op deze vrijwilligersmiddag zijn gemaakt door Fabian van Alfen.

 • Corry Derksen, Torenwachter voor het Leven!
  Zaterdag 23 januari 2016 is tijdens de Vrijwilligersbijeenkomst één van de grondleggers van de openstelling van de Dikke Toren gehuldigd. Corry Derksen heeft namens het bestuur en de vrijwilligers de eretitel “Torenwachter voor het leven” gekregen. Bij deze titel hoort, naast een oorkonde, ook een bronzen beeldje van de Dikke Toren. Helaas duurde het productieproces van het geschenk langer dan verwacht. Het beeldje zal dan ook binnenkort aan Corry overhandigd worden.
  DSC03583     DSC03587    DSC03603
  Corry nogmaals heel hartelijk dank voor je tomeloze inzet!
 • 1 Mei 2015: de burgemeester van Neerijnen mevrouw L.H.M. (Loes) van Ruijven-van Leeuwen neemt het nieuwe boekje “De Dikke Toren van Varik, een geschiedenis” in ontvangst.
  Het boekje is verkrijgbaar in de toren. Het kost € 9,50.
 • Onderstaand een overzicht van de opening van de Tentoonstelling De Dikke van Varik
 • Tentoonstelling De Dikke van Varik vanaf Koningsdag 27 april 2015 het hele seizoen 2015 te bezichtigen!
 • 25-08-2014: Deltacommissaris neemt een kijkje vanaf de Dikke Toren
 • Dikke Toren 5 mei 2014, de Dikke Toren was prachtig versierd: oranje toren
 • oktober 2013: De Oude Toren open bij volle maan
 • oktober 2013: Radioamateurs op bezoek in de Oude Toren!
 • april 2013: De klok van de Oude Toren luidt weer!
 • augustus 2010: Variks graf krijgt weer trommel